Äijälä

Infrastruktuurin rakentamista ammattitaidolla jo vuodesta 1974

Yrityksen perustaminen ja alkutaival

Äijälän tarina alkoi 60-luvun lopulla, jolloin yrityksen perustaja Pentti Äijälä ajoi isänsä kanssa traktorilla puukuormaa. Ennen armeijaa hommat vaihtuivat Sieviin taksinrattiin. Pentti sopi isänsä kanssa, että armeijan loputtua hankittaisiin metsätraktori tai kuorma-auto. Vuonna –73 armeijassa ollessaan Pentti sai kuitenkin isältään puhelun paikallisen autoilijan konkurssipesästä, jossa olisi kuorma-auto myytävänä. Nelivetoinen ”Rönttämersu” ostettiin 100 000:lla markalla. Enää puuttui liikennelupa, jota lähdettiin hakemaan itse maaherralta.

Kesäkuussa armeijasta päästyään Pentti lähti kolmeksi vuodeksi ajamaan louhetta ja maata 210 kilometrin mittaiselle Kostamusradalle, joka kulki Kontionmäestä läheltä Kajaania aina Vartiuksen raja-asemalle saakka. Kolmen vuoden projektin aikana mestarit ja työnjohtajat vaikuttuivat Äijälän ajopalveluista. Vuonna –76 Pentti oli ajelemassa Vartiukseen raja-asemalle, jossa laajennuksen tieltä siirrettiin 30 000 kiintokuutiota louhetta, kun radiossa kerrottiin Lapuan patruunan räjähdyksestä.

1980- ja 90-luvut

80-90-luvuilla toiminta keskittyi kokovuotisesti rahdin kuljetukseen – talvisin auraukseen ja kesäisin maansiirtoon. Vuonna –94 toiminimi vaihdettiin kommandiittiyhtiöksi ja Pentin pojat Marko ja Jarno tulivat mukaan yhtiön toimintaan. Yritysmuodon muutoksen myötä kalustoa lisättiin kaivinkoneilla ja kuorma-autoilla. Toiminta lähti laajenemaan siinä määrin, että työpäivät pitenivät lähes ympärivuorokautisiksi, kun yöt aurattiin ja päivät kaivettiin.

2000-luvulta tähän päivään

Vuonna 2000 yritysmuoto vaihtui osakeyhtiöksi ja kalustokapasiteettia kasvatettiin jälleen. Työt keskittyivät tie- ja maanrakennukseen, jonka jälkeen 2000-luvun alkupuolella toiminta alkoi siirtymään kokonaisuudessaan maanrakennuspuolelle.

Vuonna 2013 taloon hankittiin suuntapora, joka poiki alkuun vain satunnaisia porauksia. Tuomon helikopteritöiden kautta tietoisuus suuntaporausmahdollisuudesta lähti kasvamaan ja vuonna 2017 projekteja alkoi kertymään, jolloin myös eri tarkoitukseen soveltuvia poria hankittiin yrityksen käyttöön.

Vuonna 2016 tapahtui sukupolvenvaihdos, jolloin kalusto- ja työntekijämäärät olivat suurimmillaan ja projektit tulivat pääasiallisesti rakennusliikkeiden kautta. Myös yrityksen halli ja piha-alueet uusittiin täysin, jotta saatiin paremman olosuhteet ja mahdollisuudet uuden kehittelylle. Siiviläputkikaivojen tutkimuskalustoa lähdettiin rakentamaan vuonna 2020.

Äijälä nyt ja tulevaisuu­dessa

Äijälästä on kehittynyt vuosikymmenten varrella merkittävä asiantuntijayritys infrastruktuurin alalla. Yhtiö perustettiin yhden miehen kuljetusyritykseksi, mutta tänä päivänä palvelutarjooma on huomattavasti laajempi. Äijälä on edelleen perheyritys, jonka toiminta perustuu edelleen vahvoihin arvoihin ja ahkeruuteen.

Äijälän tiimin ajattelutapa on vahvasti innovatiivinen ja tulevaisuuteen tähtäävä. Otamme mielellämme vastaan infran rakentamiseen liittyviä haasteita. Yksi esimerkki tällaisesta on toiminnan laajentaminen siiviläputkikaivojen rakentamiseen. Kaivojen laadukas suunnittelu ja toteuttaminen ovat edellyttäneet meiltä omaa tuotekehitystä ja osien tuotantoa.

Viimeisin esimerkki tulevaisuuden innovaatioista on Olkku. Olkku on helikopterilla operoitava laite, jolla pystytään kiinnittämään voimalinjoihin tykkylumiantureita ja lintuvaroittimia ilman, että linjoista täytyy katkaista virta. Olkku on tulevaisuuden menetelmä voimalinjojen turvalliseen ja nopeaan reaaliaikaiseen valvontaan. Voimalinjapalvelut ollaan eriytetty omaksi toimintasektorikseen. Palvelua tarjotaan nimellä Energy line solutions.

Yrityksemme arvot

Keitä me olemme?

Team Äijälä

Pentti Äijälä

Yrityksen perustaja

Tarjouspyyntö, työhakemus, lisätietopyyntö vai joku muu?

Ota yhteyttä lomakkeella

Jos haluat lähettää meille viestiä, täytä oheinen lomake ja lähetä. Olemme takaisinpäin yhteydessä mahdollisimman pian. Lomakkeen liitteeksi voit halutessasi liittää tiedostoja, kuten rakenne- ja kaavapiirustuksia, projektidokumentteja tai ansioluettelon. Tiedoston maksimikoko on 20 Mt.

Jos haluat käyttää jotain muuta yhteydenpitotapaa, yhteystietomme löytyvät täältä.